5 May�s 2025

BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR, TOPRAK; EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
MİTHAT CEMAL KUNTAY

 
KÖÞE YAZARLARI >> Metin GENÇ
ADRES KAYIT İŞLEMLERİ

 

Adres Kayıt Sistemi

           
           
Türk Medeni Kanunun 20 inci maddesinde “bir yerleÅŸim yerinin deÄŸiÅŸtirilmesi yenisinin edinilmesine baÄŸlıdır” hükmü gereÄŸince bir kiÅŸinin sistemde kayıtlı bulunan daha önceki adresi yeni adres beyanı ile otomatik olarak arÅŸivlenmek üzere silinmektedir. Bu çerçevede kiÅŸinin birden fazla yerleÅŸim yeri adresinin olması mümkün deÄŸildir. KiÅŸinin yeni bir yerleÅŸim yeri adresi beyan etmediÄŸi sürece sistemde yer alan yerleÅŸim yeri adresi tüm iÅŸ ve iÅŸlemlerde esas alınmaktadır.

          YerleÅŸim Yeri Adresi; uygulamada ikamet adresi olarak da kullanılmaktadır.Bir kiÅŸinin yerleÅŸim yeri adresi sürekli kalma niyetiyle oturduÄŸu yerdir.Bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleÅŸim yeri olamaz. 

           DiÄŸer Adres;Bir kiÅŸinin yerleÅŸim yeri dışında ve geçici süreyle oturduÄŸu yazlık, kışlık, ikinci veya üçüncü konutlar gibi yerlerdir. Askerlik hizmetinin yapıldığı yer, yatılı okul, çocuk ıslah evi, yetiÅŸtirme yurdu, hastane, cezaevi, öğrenci yurdu, huzur evi gibi kiÅŸinin geçici olarak kaldığı adresler, Sığınma evi, ÅŸefkat evi ve bir olay üzerine tanıklık yapanların koruma altına alındıkları adresler diÄŸer adres olarak tutulur. Ayrıca kiÅŸinin Kimlik Paylaşımı Sisteminde diÄŸer adreslerinin bulunmaması kurumlarca verilecek hizmetlerin yerine getirilmesine engel teÅŸkil etmez. 

          Adres Beyanı Nasıl Yapılır?

             KiÅŸilerin yerleÅŸim yeri (ikamet) ve diÄŸer adreslerini yazılı olarak bildirmeleri esastır. Bu bildirimler ÅŸahsen, İlçe nüfus müdürlüklerine,Dış temsilciliklere,Adrese dayalı hizmet alınacak kuruma(Mevcut kurumlar sistemi tam kullanmadıklarından bu kurumlardan adres beyanı ÅŸu an yapılmamaktadır.) 20 iÅŸ günü içinde yapılır.


         İnternet üzerinden Elektronik İmza ile Adres Beyanı Verme İşlemi;

            5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50 nci maddesi ile adres deÄŸiÅŸikliÄŸi bildirimlerinin ÅŸahsen ya da elektronik imza yoluyla yapılması öngörülmüştür.

           YerleÅŸim yeri ve diÄŸer adres deÄŸiÅŸiklik bildirimlerinizi elektronik olarak gerçekleÅŸtirmek için  buraya tıklayınız.

           Nüfus Müdürlüklerine yapılacak müracaatlarda herhangi form doldurmaya gerek yoktur. Nüfus Müdürlüğü personeli bu iÅŸlemi kendisi gerçekleÅŸtirmektedir. T.C.K.K. , Nüfus Cüzdanı, ehliyet v.b. kimliÄŸiniz kanıtlayan belge ile Nüfus müdürlüğüne müracaat edilecektir. Beyan edilen adres sistemde boÅŸ ise beyanınız alınacaktır. Ancak sistemde adres dolu ise sizden adresinizi gösterir güncel aboneliÄŸi baÄŸlı fatura, kira sözleÅŸmesi v.b. belge istenecektir. 

         Cezai Hükümler;

         Adres beyan yükümlülüğünü yerine getirmeyen kiÅŸilere 2019 yılı için 71 TL, gerçeÄŸe aykırı beyanda bulunanların ise 2019 yılı için 1469TL para cezası ile cezalandırılmaları da öngörülmüştür. 

        Adres ile ilgili ilkeler ve kavramlar;
1. YerleÅŸim yeri tekdir.
2. Kişiler yerleşim yeri adreslerini bildirmekle yükümlüdür.
3. Yerleşim yeri dışında kalan yazlık, kışlık, ikinci veya üçüncü konutlar diğer adres olarak tutulur.
4. Kişilerin diğer adresleri bildirme zorunlulukları yoktur.
5. Kişinin diğer adresini bildirmemesi hizmet almasına engel teşkil etmez.
6. Kişilerin, adres bileşenlerinde meydana gelen değişikleri bildirme zorunluluğu yoktur. Bu değişiklikler belediye ve il özel idaresi tarafından yapılacaktır.
7. Adres beyanı ile yükümlü kişi ve kurumlar adres değişikliğini Kanunda belirtilen süreler içerisinde bildirmek zorundadır.
8. Kurumlar adresle ilgili iş ve işlemlerinde adres standardına uymak zorundadır.
9. Kurumlar yürütecekleri iş ve işlemlerde Genel Müdürlükte Ulusal Adres Veri Tabanında tutulan adres bilgilerini esas alırlar.
10. Kişiler sayısal imzaları olmak kaydıyla elektronik ortamda da adres beyanında bulunabileceklerdir.
11. 18 yaşından küçüklerin adresi anne, babalarının yerleşim yeri adresidir. Ana ve babanın ortak yerleşim yeri yoksa çocuğun kendisine bırakıldığı ana veya babanın yerleşim yeri adresidir. Diğer hallerde çocuğun oturma yeri yerleşim yeri sayılır.
12. Vesayet altındaki kişilerin yerleşim yeri, bağlı oldukları vesayet makamının bulunduğu yerdir.
13. Öğrenci yurdu, pansiyon vb. amaçlı geçici kalmalarda yerleşim yeri adresi ana babasının yerleşim yeri adresidir.
14. Adres değişikliğine ilişkin bildirimler 20 iş günü içinde nüfus müdürlüklerine, dış temsilciliklere veya adrese dayalı hizmet veren kurumlara bildirilir.
15. Adrese dayalı hizmet veren kurumlar kendilerine bildirilen adres değişikliği bildirimlerini 10 iş günü içerisinde nüfus müdürlüğüne veya Genel Müdürlüğe bildirmekle sorumludur.
16. Beyan edilen adresler TC Kimlik numarası esas alınarak tutulmaktadır.

17. Teknik altyapısı uygun olan muhtarlar ancak KPS ye bağlanabiliyorlarsa adrese ilişkin yerleşim yeri ve diğer adres belgesi verebileceklerdir.
18. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın yerleşim yeri adresleri ülke ve şehir itibariyle tutulacaktır.
19. Yerleşim yeri adresi aynı konut olan ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres beyanında bulunabilirler.
20. Bir öğretim kurumuna devam etmek için bir yerde bulunan ya da eğitim, sağlık, bakım kurumunda veya ceza evinde bulunanların yeni yerleşim yeri adresi son yerleşim yeri adresidir.
21. Yerleşik yabancılar yerleşim yeri adresini ve bunlardaki değişiklikleri yirmi iş günü içinde yerleşim yeri nüfus müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdürler.
22. Engellilik, yaşlılık, hastalık gibi beyanda bulunmaya engel hali bulunan yerine beyanda bulunabilecek yakını olmayan kimsesizlerin adres kayıtlarına ilişkin bildirimler muhtarlarca yapılır.
23. Bildirimler; nüfus müdürlüklerine, adrese dayalı hizmet almak üzere müracaat edilen kurumlara, dış temsilcilikler ve Genel Müdürlüğe yapılabilir.
24. Adres bildirimleri; ÅŸahsen, sayısal imza sahiplerince yapılabilir.
25. Yerleşim yeri ve diğer adres belgesinin geçerlilik süresi otuz gündür.
26. Yerleşim yeri adresi beyan ve tescil edilmedikçe diğer adres tescil edilmez.
27. Posta ile yapılan bildirimler iÅŸleme alınmamaktadır.
28. Adres beyan formları beyanda bulunan tarafından imzalanır.
29. Form üzerindeki bilgilerin eksik olması, okunamaması ya da imzasız olması halinde işleme alınmaz.
30. Kimlik Paylaşımı Sistemine erişebilen kurumlar kişilerden ayrıca yerleşim yeri ve diğer adres belgesi istemez.
31. Kurumlar aldıkları bilgileri tanımlanmış hizmetlerin yerine getirilmesi dışında başka hiçbir amaçla kullanamaz.
32. Türk vatandaşlarının ve yabancıların yerleşim yeri adresleri ve diğer adresleri güncel olarak elektronik ortamda tutulur.
33. Adres Kayıt Sisteminin işletilmesinde ve sistemden yararlanmada özel hayatın gizliliği esas alınır.
34. Yerleşim yeri adresi ve diğer adres bilgilerinin verilmesi kişinin rızasına bağlıdır.
35. Adres bilgisini; Bakanlık, kurumlar, kaydın sahipleri almaya yetkilidir.
36. Üçüncü kişilerin adres bildiriminde bulunabilmeleri ve adres bilgisi almaları ancak noterce düzenlenen vekillik belgesiyle mümkündür.
37. Adres beyan yükümlüğünü yerine getirmeyen kişiler hakkında cezai işlem uygulanır.



Okunma Sayýsý : 14859

 
Yorumlar
Yorum Bulunmamaktadýr.
 
Yazarýn Diðer Yazýlarý
TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI
BOÅžANMA
EVLENME İŞLEMLERİ
DOĞUM ve ÖLÜM İŞLEMLERİ
ULUSLARARASI AİLE CÜZDANI
MERHABA
 
Her hakký saklýdýr. www.guldibikoyu.com-2011
Bu sitenin tüm haklarý saklýdýr. Sitedeki resim, yazý ve diðer materyaller kaynak gösterilse dahi izinsiz kullanýlamaz.